Vzdrževanje hladilnega sistema v zimskem času

Vzdrževanje hladilnega sistema v zimskem času

 

Pozimi so šibki členi vašega vozila tiste komponente, ki so občutljivejše na nizke temperature. Največ škode se lahko povzroči z ne vzdrževanim hladilnim sistemom, saj mora ta brezhibno tesniti in vsebovati dovolj hladilne tekočine proti zmrzovanju.

 

Delovanje in vloga hladilnega sistema

 

Številna vozila so opremljena s termosifonskim hlajenjem, ki deluje na osnovi kroženja vode. Najbolj razširjeno je hlajenje na osnovi pritiska, pri čemer glavno komponento hladilnega sistema motorja predstavlja vodna črpalka, ki zagotavlja kroženje hladilne tekočine skozi celoten krogotok motorja. Tipični satovni hladilnik, ki se uporablja v povezavi s črpalko je značilen za številne avtomobilske blagovne znamke kot so na primer: Mercedes, Alfa Romeo, BMW itd.  V ponudbi podjetja Euroton so hladilniki priznanih blagovnih znamk  NISSENS, VALEO, DENSO, NRF, VANWEZEL

 

Kakovostni proizvajalci vodnih črpalk v proizvodnji sodobnih vodnih črpalk uporabljajo visoko specializirane komponente, kot so mehanska tesnila in ležaji, ki so izdelani  iz zmogljivih materialov. Takšen proizvajalec je na primer Metelli (Graf).

 

_Untitled-2_Hladilnik

 

Kakovostna hladilna tekočina prilagojena zimskim temperaturam ščiti motor vozila pred mrazom in zmrzovanjem

 

Hladilna tekočina običajno predstavlja mešanico, ki je sestavljena iz variabilnega deleža (največkrat 50% - 50%) vode in snovi iz etilen glikola. Hladilna tekočina iz motorja odvaja odvečno toploto ter prepreči pregrevanje, poleg tega pa pozimi motor ščiti tudi pred zmrzovanjem.

 

Razvita in izpopolnjena tehnologija aditivov igra ključno vlogo v kakovosti in dovršenosti formulacije hladilne tekočine. Ker se po določenem obdobju učinkovitost izbranih aditivov zmanjša ne glede na njihovo tehnološko dovršenost, je hladilno tekočino pametno menjati na 3 leta oziroma 20.000 prevoženih kilometrov, saj lahko prestara hladilna tekočina skrajša življenjsko dobo različnih komponent motorja. V primeru nižjih temperatur lahko prenizka raven hladilne tekočine ali njena premajhna odpornost na mraz poškodujeta motor. Priporočamo, da je tekočina odporna na zmrzovanje do -35 stopinj Celzija.

 

Pri nakupu bodite pozorni na barvo hladilne tekočine ter njene specifikacije in odobritve. Najvišje število odobritev s strani vodilnih proizvajalcev vozil ima hladilna tekočina Glysantin priznanega proizvajalca BASF. Hladilna tekočina Power Oil G30 in G48 nosi certifikat Glysantin proizvajalca BASF.

 

_Untitled-0

 

 

 

 Oglejte si našo ponudbo